Polyneuropati

 
9 mars hade jag ridlektion, Tilda red en häst vid namn Tempranillo som snubblade med bakbenen mycket och "tappade" den så hon fick byta häst. Jag joggade Lady, hon var väldigt fin men när jag skrittade av så snubblade hon 3 ggr med bakbenen. Jag blev lite förvånad då hon brukar snubbla fram men tänkte inte mer på det.
 
10 mars hade vi "Hälsoundersökning av häst" på vår Djurens biologilektion så vi befann oss i skolstallet. Våran lärare sa att dom undersökte hästar med en jätteovanlig sjukdom i körhallen så vi skulle ner och kolla. Där gjorde dom olika övningar som framkallade ett visst symtom, hästen kotar över med bakbenen och snubblar, som filmades för att skicka till en specialist. Jag insåg att Lady skulle kunna drabbats av samma sjukdom och pratade med vetrinären på plats som bad mig hämta Lady. Vi gjorde testerna på henne också och även hon gjorde detta vid ett tillfälle. Inte mycket men hon gjorde det så veterinären anser att hon är en av dom 5 som än så länge är drabbade. 
 
Lady ska nu vila och ta det lugnt, mer information skulle jag få när dom får det. 
 
11 mars tog dom blodprov på alla sjuka hästar samt gav en injektion med vitamin E och selen. Alla hästar på skolan, sjuka som friska, började ges B-vitamin. Dom här anses hjälpa nerver reparera sig och förebygga skador ungefär, dock ingen behandling utan den är vila och hålla tummarna.
 
Vid intag ställde Lady sig väldigt konstigt i boxen. Hon ställde vänstra frambenet så långt framför sig som möjligt och sen skakade det väldigt mycket. Lena var i i stallarna då en annan häst fått kolik som en biverkning av selenet. Jag pratade med henne och veterinären var påväg. Hon kollade efter nån timme, när hon var klar med kolkhästen, på Lady och det syndes att hon hade väldigt ont. När jag tog in henne verkade hon som vanligt annars men då var hon väldigt hängig, hon fick smärtstillande och veterinären skrev även ut ett recept på Metacam jag skulle hämta ut om hon fortfarande hade ont innan apoteket stängde. 
 
12 mars var jag till stallet på morgonen, Lady var sitt vanliga jag, pigg och glad men bogmuskulauren där hon fick selenet var ordentligt svullen. Hämtade ut metacam som hon skulle få för att må bättre medan svullnaden gick ner. 
 
13 mars svullnaden har gått ner, metacam.

14 mars veterinären var och kollade på henne, bra dagsform med polyneuropatin och svullnaden såg bra ut, metacam.
 
15 mars svullnaden har gått ner mer, lägre dos metacam.
 
16 mars kotade över i hagen när hon travade och travade sen inge mer, blodprov togs på alla hästar.
 
Här finns all information som än så länge finns om sjukdomen samt ett videoklipp där du tydligt ser vad som händer utan att det är allt för dramatiskt: 
http://www.hastsverige.se/polyneuropati-hos-hastar.html#
http://www.sva.se/djurhalsa/hast/nervsjukdomar-hast/polyneuropati-hast
http://www.hastsverige.se/Filer/2013%20SVAvet2-13_polyneuropati.pdf
http://www.alltomhastar.se/okategoriserade/polyneuropati-en-lurig-sjukdom-som-paverkar-hastens-nerver/
https://www.youtube.com/watch?v=AA4s3Uf3wMA
 
Jag har valt att väntat med att gå ut med detta då det faktiskt kan vara en väldigt allvarlig sjukdom men Lady har inte blivit mycket sämre och en långsam sjukdoms utveckling har i dom flesta fall visat sig vara positivt. Självklart är jag helt förkrossad men det finns inget att göra, bara att hålla tummarna och vänta. Har ni några frågor så fråga på men eftersom det inte finns någon som kan svara på många av dom jag har så är det inte säkert att jag kan svara på era. Man får helt enkelt man lära sig leva i ovisshet... 
 

Usch, otäckt! Jag hoppas verkligen att allt blir bra till slut!
Kram å Lycka till. Jag håller tummarna! /Stina
Kom ihåg mig?